Toepassingen van laselektroden

Las electroden

Laselektroden zijn essentiële onderdelen in het lasproces. Ze geleiden de elektriciteit van de lasapparatuur naar het werkstuk om een boog te vormen die het basismateriaal smelt. Er zijn veel verschillende soorten laselektroden voor uiteenlopende toepassingen.

De keuze van de juiste elektrode is van cruciaal belang voor een kwalitatief goed lasresultaat. Factoren als materiaalsoort, laspositie, vereiste lasnaadsterkte en kosteneffectiviteit bepalen welk type elektrode het meest geschikt is.

In dit artikel bekijken we de belangrijkste toepassingen van laselektroden en de typen elektroden die daarbij gebruikt worden. We gaan in op elektroden voor staal, roestvrij staal, aluminium, gietijzer en meer.

Toepassingen van laselektroden

1. Elektroden voor het lassen van koolstofstaal

Koolstofstaalsoorten zoals constructiestaal en gelegeerd staal worden veelvuldig gelast in de bouw, machinebouw en scheepsbouw. Veelgebruikte elektroden hiervoor zijn rutiel- en basische beklede elektroden.

Rutiel elektroden met een diameter van 2,5-5 mm zijn goedkoop en veelzijdig. Ze worden gebruikt in alle posities behalve verticale neerwaartse. De lasnaad heeft een matig uiterlijk maar voldoende sterkte.

Basische elektroden geven een mooiere lasnaad en worden vooral gebruikt voor verticale neerwaartse lasnaden waar rutiel onvoldoende vloeit. Ze zijn duurder dan rutiel.

2. Elektroden voor het lassen van roestvrij staal

Voor het lassen van roestvrij staal worden meestal beklede elektroden gebruikt die het chroom- en nikkelgehalte in de lasnaad op peil houden. Dit voorkomt corrosie.

Veelgebruikte types zijn de ER307, ER308, ER309 en ER310. De cijfers geven het precieze legeringsgehalte aan. De keuze is afhankelijk van het type roestvast staal.

De elektroden hebben een kleine diameter van 1,5-3,2 mm en laten zich goed verwerken in alle posities. Ze geven een glad en corrosiebestendig lasresultaat.

3. Elektroden voor het lassen van aluminium

Voor aluminium worden wisselstroom elektroden gebruikt met een keramische coating. De coating voorkomt dat de boog aluminiumoxide vormt, wat lasfouten veroorzaakt.

Veel toegepaste typen zijn ER4043, ER5356, ER5556 en ER5183. Net als bij roestvrij staal geven de cijfers de exacte legering aan.

Goed gereinigde onderdelen zijn cruciaal bij het aluminium lassen, evenals het juiste beschermgas. TIG lassen wordt ook veel toegepast bij aluminium

4. Elektroden voor het lassen van gietijzer

Nikkel-ijzer elektroden zoals de ENiFe-CI geven de beste resultaten bij gietijzer. Ze compenseren voor de hoge koolstof- en siliciumgehaltes in gietijzer.

Rutiel en basiselektroden kunnen ook gebruikt worden, maar geven een brosse verbinding met meer lasfouten. Vooraf opwarmen wordt aanbevolen.

Gietijzer is moeilijk te lassen en vereist ervaring. Vaak worden speciale technieken zoals voorgloeien en poederlassen toegepast.

5. Overige elektroden

Andere veelgebruikte elektroden zijn onder meer:

  • cellulose-elektroden voor het lassen van dun plaatstaal
  • rutiel-elektroden voor verhoogde sterkte
  • lagewaterstof elektroden ter voorkoming van scheuren in de lasnaad
  • hooglegeerde elektroden voor warmtebestendige staalsoorten

Elke toepassing vereist zijn eigen optimale elektrodekeuze voor een sterk en mooi lasresultaat.

Materiaal Elektroden Kenmerken Aandachtspunten
Koolstofstaal Rutiel, Basisch – Goedkoop en veelzijdig
– Goede sterkte
– Rutiel niet voor verticale naden
Roestvrij staal ER307, ER308, ER309, ER310 – Corrosiebestendig
– Mooie afwerking
– Juiste legering kiezen
Aluminium ER4043, ER5356, ER5556, ER5183 – Speciale coating
– Wisselstroom
– Goede reiniging
– Juist beschermgas
Gietijzer ENiFe-CI – Compenseert voor koolstof en silicium – Speciale technieken nodig

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen wisselstroom- en gelijkstroom-elektroden?

Gelijkstroom elektroden worden gebruikt voor het lassen van staal. Wisselstroom elektroden worden gebruikt voor non-ferro materialen zoals aluminium en roestvrijstaal ter voorkoming van oxidatie.

Hoe bewaar je ongebruikte elektroden?

Ongebruikte elektroden moeten droog en donker bewaard worden in de originele verpakking. Dit voorkomt vochtopname en beschadiging van de coating.

Hoe herken je een slechte of beschadigde elektrode?

Controleer of de coating geen barsten of onregelmatigheden vertoont. Meet de diameter op verschillende punten om afslijting te detecteren. Breuk in de kern draad is ook een teken van een slechte elektrode.

Hoe verwijder je restanten van de coating na het lassen?

Coating resten kunnen verwijderd worden met een staalborstel. Daarna kan de lasnaad gereinigd worden met chemicaliën of ontlaten in een ontlassingsbad.

Conclusie

Er is een ruime keuze aan laselektroden voor iedere denkbare toepassing. Door de juiste elektrode te kiezen op basis van materiaalsoort, laspositie en gewenste eigenschappen, kan een sterke en fraaie lasnaad worden gemaakt.

Goed onderhoud en opslag van de elektroden is cruciaal. Ook moet de juiste lasapparatuur en techniek worden toegepast voor optimale resultaten. Met de nodige kennis en ervaring kunnen vrijwel alle metalen gelast worden.