Tips bij het afsluiten van een motorverzekering

Tips bij het afsluiten van een motorverzekering

Een motorverzekering is belangrijk voor iedere motorrijder. Het beschermt je tegen de financiële gevolgen van schade, diefstal of een ongeval. Bij het afsluiten van een motorverzekering zijn er een aantal zaken waar je op moet letten, zodat je een polis kiest die goed bij jouw situatie past.

In dit artikel geven we tips die handig zijn bij het vergelijken en kiezen van een motorverzekering. We bespreken de verschillende dekkingen, eigen risico’s en kortingen waar je rekening mee moet houden. Ook beantwoorden we veelgestelde vragen over het afsluiten van een motorverzekering.

Lees dit artikel goed door. Zo kun je een weloverwogen keuze maken voor een motorverzekering die bij jou past en weet je waar je op moet letten bij het afsluiten.

Verplichte dekking: WA of Wettelijke Aansprakelijkheid

De WA-dekking op je motorverzekering is verplicht. Deze dekking vergoedt schade die jij met jouw motor veroorzaakt aan anderen. Denk bijvoorbeeld aan schade aan andere voertuigen, gebouwen, spullen en letselschade.

De WA-dekking vergoedt alleen schade aan derden. Schade aan je eigen motor wordt niet gedekt. Om ook die schade vergoed te krijgen, heb je aanvullende dekkingen nodig.

Het is verstandig om naast de verplichte WA-dekking ook aanvullende dekkingen te nemen. Zo ben je beter verzekerd.

Aanvullende dekking: beperkt casco of volledig casco

Met een beperkt cascodekking ben je naast de WA ook verzekerd voor schade aan je eigen motor door bijvoorbeeld brand, storm, natuurgeweld, botsing met loslopende dieren, ruitbreuk en diefstal. Schade door vandalisme wordt meestal niet gedekt.

Een volledig cascodekking is het meest uitgebreid. Naast de schades die bij een beperkt casco worden gedekt, ben je bij een volledig casco ook verzekerd voor schade door eigen schuld. Denk aan schade door een aanrijding, vandalisme en schade als je motor omvalt.

Of je kiest voor beperkt of volledig casco hangt af van onder andere de waarde van je motor en hoeveel premie je wilt betalen. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie.

Eigen risico bij cascodekking

Vaak geldt bij een cascodekking een eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen bij schade, voordat de verzekering de rest vergoedt. Meestal kun je kiezen uit een hoger of lager eigen risico.

Bij een hoger eigen risico is je premie lager, maar moet je bij schade wel een hoger bedrag uit eigen zak betalen. Een lager eigen risico betekent een hogere premie, maar minder eigen bijdrage bij schade.

Kies een eigen risico dat past bij je financiële situatie. Kun je een hogere eigen bijdrage makkelijk betalen, dan is een hoger eigen risico voordelig vanwege de lagere premie.

Accessoires meeverzekeren

Accessoires zoals een topkoffer, kofferset of navigatiesysteem zijn meestal niet standaard meeverzekerd. Als je deze wil verzekeren, moet je dit apart aanvragen.

Geef bij het afsluiten van je motorverzekering duidelijk aan welke accessoires je hebt geïnstalleerd en laat deze opnemen in je polis. Zo weet je zeker dat schade aan accessoires wordt vergoed.

Sommige accessoires kun je beter apart verzekeren, bijvoorbeeld dure navigatiesystemen. Informeer hiervoor bij je verzekeraar.

Dekking pechhulp

Met een dekking voor pechhulp ben je verzekerd van hulp bij pech onderweg. De verzekering vergoedt dan bijvoorbeeld de kosten van berging, slepen, stallingskosten en vervangend vervoer.

Pechhulp is geen verplichte dekking, maar kan erg belangrijk zijn. Zonder pechhulpdekking moet je allerlei kosten bij pech zelf betalen. Dit loopt snel op, dus pechhulp is aan te raden.

Informeer wel goed naar de voorwaarden. Vaak geldt pechhulp alleen in je eigen land en moet je het voor gebruik in het buitenland apart bijverzekeren.

Kortingen op je premie

Verzekeraars bieden vaak interessante kortingen aan op je premie. Zo kun je korting krijgen als je motor een alarm heeft, je lid bent van een motorclub of al jaren schadevrij rijdt.

Vraag bij verschillende verzekeraars naar de mogelijke kortingen. Vergelijk wat zij bieden en kies de verzekering met de beste prijs in combinatie met de juiste dekkingen.

Rijd je al een tijdje schadevrij? Check dan of je in aanmerking komt voor no-claim korting en wat dat je concreet oplevert bij verschillende verzekeraars.

Onderwerp Uitleg Soorten dekking Extra info
WA of Wettelijke Aansprakelijkheid Verplichte dekking die schade aan anderen dekt Dekt schade aan derden Geen dekking voor eigen schade
Aanvullende dekking Extra dekking voor eigen schade Beperkt casco of volledig casco Uitgebreider = hogere premie
Eigen risico Bedrag dat je zelf betaalt bij schade Kies hoogte eigen risico Hoger eigen risico = lagere premie
Accessoires Vaak niet standaard meeverzekerd Apart op polis laten zetten Dure accessoires apart verzekeren
Pechhulp Hulp bij pech onderweg Niet verplicht, wel aan te raden Let op dekking in buitenland
Kortingen Premiekorting mogelijk Alarm, clubleden, schadevrij rijden Vergelijk verschillende aanbieders

Veelgestelde vragen

1. Wanneer moet ik een motorverzekering afsluiten?

Vóórdat je je motor gaat gebruiken in het verkeer, moet je een verzekering hebben afgesloten. Rijd je zonder verzekering en veroorzaak je schade, dan moet je alle kosten zelf betalen.

2. Moet ik mijn motorverzekering bij mijn autoverzekeraar afsluiten?

Nee, dat hoeft niet. Je bent vrij om te kiezen bij welke verzekeraar je je motorverzekering afsluit. Vergelijk verschillende aanbieders om de beste verzekering te vinden.

3. Kan ik direct online een motorverzekering afsluiten?

Bij de meeste verzekeraars kun je tegenwoordig direct online een motorverzekering afsluiten. Je hoeft alleen een aantal gegevens in te vullen en kunt direct premies vergelijken.

Let er wel op dat je duidelijk aangeeft welke dekkingen je wilt, zodat je niet te weinig verzekerd bent.

4. Wanneer eindigt mijn motorverzekering?

Je motorverzekering loopt voor een jaar. Aan het einde van die periode krijg je bericht van je verzekeraar en kun je de verzekering eventueel opzeggen of overstappen. Doe je niets, dan wordt de verzekering automatisch met een jaar verlengd.

Conclusie

Een motorverzekering afsluiten is noodzakelijk en verplicht. Maar let bij het kiezen van een verzekering goed op dat je voldoende dekkingen kiest. Zo ben je goed verzekerd bij schade, diefstal of pech.

Vergelijk verschillende verzekeraars en dekkingen. Kies aanvullende dekkingen die bij jouw situatie passen. Informeer ook naar kortingsmogelijkheden om de premie te verlagen.

Met de tips in dit artikel kun je een weloverwogen keuze maken, zodat je goed verzekerd de weg op kunt met je motor.