Smoothie bowls maken: 3 recepten voor een gezond ontbijt

smoothie bowl

Smoothie bowls zijn de laatste jaren erg populair geworden als een gezond en voedzaam ontbijt. In plaats van je smoothie uit een glas te drinken, serveer je hem in een kommetje met extra toppings. Zo kun je hem lekker oplepelen met een lepel. Smoothie bowls zijn boordevol vers fruit, groentes, noten en zaden. Een perfecte manier dus om de dag gezond te starten.

Smoothie bowls zijn makkelijk te maken en je kunt ermee experimenteren met verschillende smaken en ingrediënten. In dit artikel delen we drie recepten voor heerlijke smoothie bowls, zodat jij direct aan de slag kunt. Van een tropische bowl met mango en kokos, tot een berry bowl vol bosbessen. Er zit vast een favoriet bij!

Lees snel verder voor onze drie favoriete smoothie bowl recepten en tips om de lekkerste bowls te maken.

Tropische mango-kokos smoothie bowl

Voor 2 smoothie bowls:

– 1 mango, in stukjes

– 1 bevroren banaan, in plakjes

– 175 ml kokosmelk

– 175 ml verse sinaasappelsap

– 1 el honing

Toppings:

– Kokos flakes

– Granola

– Vers fruit zoals kiwi, aardbei of mango

Doe de mango, bevroren banaan, kokosmelk, sinaasappelsap en honing in een blender. Mix tot een gladde smoothie ontstaat. Verdeel de smoothie over 2 kommetjes. Garneer met kokos flakes, granola en vers fruit. Eet direct op voordat de smoothie begint te ontdooien.

Aardbei-banaan smoothie bowl

Voor 2 smoothie bowls:

– 150 gram aardbeien, in stukjes

– 1 bevroren banaan, in plakjes

– 175 ml amandelmelk

– 1 el havermout

– 1 el agavesiroop of honing

Toppings:

– Vers fruit zoals banaan, kiwi of aardbei

– Granola of muesli

– Kokossnippers

– Chia zaadjes

Doe de aardbeien, bevroren banaan, amandelmelk, havermout en agavesiroop/honing in een blender. Mix tot een gladde smoothie. Verdeel over 2 kommetjes en garneer met vers fruit, granola, kokossnippers en chia zaadjes. Eet meteen op.

Blauwe bessen-spinazie smoothie bowl

Voor 2 smoothie bowls:

– 100 gram blauwe bessen

– 1 banaan, in plakjes

– Handje spinazie

– 175 ml amandelmelk

– 1 el havermout

Toppings:

– Vers fruit zoals banaan, kiwi, aardbei of bessen

– Granola of muesli

– Pindakaas

– Kokossnippers

Doe de blauwe bessen, banaan, spinazie, amandelmelk en havermout in een blender. Mix tot een gladde paarse smoothie.Verdeel de smoothie over 2 kommetjes en garneer met vers fruit, granola, pindakaas en kokossnippers. Eet direct op.

Tips voor de lekkerste smoothie bowl

Hier zijn enkele tips om de lekkerste smoothie bowl te maken:

– Gebruik verse of bevroren fruit voor de beste smaak. Bevroren fruit maakt je smoothie bowl lekker koud en romig.

– Voeg altijd een banaan of ander zoet fruit toe voor de juiste zoetheid.

– Kies een basis van melk, yoghurt of plantaardige drank voor de romigheid.

– Voeg havermout, chia zaadjes of lijnzaad toe voor wat extra voedingswaarde.

– Maak de smoothie niet te dun, hij moet lepelbaar zijn.

– Gebruik creatieve toppings zoals vers fruit, noten, zaden, cacao nibs, pindakaas of kokos.

– Serveer de smoothie meteen nadat je hem hebt gemaakt, dan is hij het lekkerst.

– Bewaar geen smoothie bowls van tevoren, de textuur wordt dan minder lekker.

– Heb je smoothie over? Giet hem dan in een glas en drink hem op.

Recept Ingrediënten Toppings Tips
Tropische mango-kokos smoothie bowl Mango, bevroren banaan, kokosmelk, sinaasappelsap, honing Kokos flakes, granola, vers fruit Gebruik bevroren fruit voor een koude smoothie
Aardbei-banaan smoothie bowl Aardbeien, bevroren banaan, amandelmelk, havermout, agavesiroop Vers fruit, granola, kokossnippers, chia zaadjes Voeg bananen of ander zoet fruit toe voor de juiste zoetheid
Blauwe bessen-spinazie smoothie bowl Blauwe bessen, banaan, spinazie, amandelmelk, havermout Vers fruit, granola, pindakaas, kokossnippers Kies een basis van melk, yoghurt of plantaardige drank
Algemeen Vers of bevroren fruit, bananen, groenten, noten, zaden, plantaardige drank Fruit, granola, noten, zaden, cacao nibs, pindakaas, kokos Maak en eet direct op voor de beste textuur

Veelgestelde vragen

Kun je smoothie bowls van tevoren maken?

Nee, smoothie bowls smaken het best vers. Je kunt de ingrediënten wel van tevoren klaarzetten, maar maak de smoothie pas op het moment dat je hem gaat eten.

Hoe lang zijn smoothie bowls houdbaar?

Smoothie bowls zijn het lekkerst als je ze direct opeet. Bewaar ze niet langer dan een paar uur in de koelkast. De textuur verandert anders.

Zijn smoothie bowls gezond?

Smoothie bowls kunnen een erg gezond ontbijt of snack zijn. Kies vooral verse ingrediënten en varieer met fruit, groenten, noten en zaden. Let wel op met honing, agavesiroop en andere zoetstoffen.

Wat voor blender heb je nodig voor smoothie bowls?

Een krachtige blender zoals een Vitamix of Nutribullet werkt het beste. Een staafmixer is ook prima, maar dan moet je de ingrediënten wel eerst tot moes stampen.

Kun je smoothie bowls invriezen?

Nee, bevroren smoothie bowls worden vaak hard en ijsachtig. Je kunt wel vers fruit invriezen en daarmee smoothies maken. Of maak grotere porties en vries de rest in als ijsblokjes.

Hoe maak je een smoothie bowl dikker?

Voeg ingrediënten toe als havermout, chiazaad, lijnzaad, avocado, bevroren fruit of yoghurt voor een dikkere smoothie. Kies ook wat minder vloeistof.

Welke blender is het best voor smoothies?

Krachtige blenders zoals een Vitamix, Nutribullet of Ninja blender werken het beste. Maar een goede staafmixer kan ook, je moet wel geduld hebben.

Hoe bewaar je smoothie bowls?

Bewaar smoothie bowls maximaal een paar uur afgedekt in de koelkast. Bewaar ze niet langer, anders verandert de textuur en wordt het minder lekker.

Conclusie

Smoothie bowls zijn een fantastische manier om de dag gezond te beginnen. Ze zitten boordevol verse ingrediënten en je kunt oneindig variëren met smaken en toppings. Kies ingrediënten die je lekker vindt en experimenteer ermee. De smoothies in dit artikel zijn een goed beginpunt, maar laat je creativiteit de vrije loop. Smoothie bowls zijn makkelijk te maken en een feestje voor het oog. Met deze tips kun jij aan de slag met het maken van de lekkerste smoothie bowls!