Scheiden en je Koophuis

Scheiden koophuis

Jullie gaan scheiden, maar samen heb je nog een koophuis. Hoe werkt dat? Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, wordt bij een scheiding de waarde van het koophuis gelijkwaardig verdeeld over beide partijen. Dit betekent dat jullie na je scheiding allebei evenveel rechten hebben om in de koopwoning te blijven wonen. Dit betekent wel dat je nogal wat moet regelen: jullie moeten hier samen afspraken over maken.

Het is belangrijk dat jullie er samen over eens zijn dat er iemand in het koophuis blijft wonen en wie dit is. De adviseurs van Basic-Finance kunnen je hierbij helpen. Zo nodig kan een mediation van Basic-Mediation jullie hierin adviseren of ondersteunen bij dit proces.

Scheiden en je koophuis; je wilt zelf in het koophuis wonen

Jullie zijn er samen uitgekomen dat jij in het huis blijft wonen na de scheiding? Dan betekent dit dat jij je (ex)partner moet uitkopen. Tot de scheiding is je partner nog voor de helft eigenaar van jullie huis. Dit betekent dat je de helft van de huidige waarde van het huis moet betalen aan je partner. Deze waarde moet je uitzoeken door je huis te laten taxeren. Behalve het huis, worden na de scheiding ook de schulden verdeeld, dit is dus ook de hypotheek. Deze hypotheekschuld trek je af van de getaxeerde waarde. De helft van wat van de waarde overblijft is het bedrag dat je aan je partner moet betalen als je hem of haar wilt uitkopen.

Blijft er iemand in het koophuis wonen en zo ja, wie?

Scheiden en koophuis; Je partner blijft in het koophuis wonen

Wanneer je besluit de woning te verlaten heb je recht op de helft van de waarde van het huis. Je blijft dan dus ook aansprakelijk voor de hypotheeklasten. Je kunt hierover wel afspraken maken met je (ex)partner, bijvoorbeeld dat degene die het huis houdt ook meer betaalt aan hypotheek. Wanneer je niet meer in het huis woont, moet je namelijk ook kosten maken voor een nieuwe woning. Let op: in je huidige hypotheek zal ervan worden uitgegaan dat zowel jij als je (ex)partner allebei nog aansprakelijk zijn voor de hypotheek.

Scheiden als je getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden

Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden in plaats van in gemeenschap van goederen? Dan gelden hele andere regels. In dit geval hoeft de koopwoning namelijk niet perse op naam van jullie beiden te staan. Diegene op wiens naam de woning staat, behoudt dan bij een scheiding het huis. Hij of zij heeft het volledige recht hier te blijven wonen. De ander kan hier geen aanspraak op maken.

Dit is echter ook afhankelijk van de afspraken die jullie hierover maken. De eigenaar van het huis kan er voor kiezen de ander in het huis te laten wonen. Dit kan omdat dit de persoon is die voor het grootste deel voor de kinderen zorgt en gaat zorgen. Hoe jullie dit invullen is dus geheel persoonlijk.

Een mediator voor de onderhandelingen over het koophuis

Wanneer je gaat scheiden en een koophuis hebt, zijn er behoorlijk wat zaken die je moet bespreken. Zo moeten naast afspraken over het huis en de hypotheek ook belangrijke zaken over de kinderen worden afgesproken. Een neutrale mediator kan jullie hierbij helpen. Zo weet je zeker dat er eerlijke besluiten worden genomen over je koophuis, je woonsituatie en de afspraken voor je kinderen.

Ben je benieuwd wat Basic-Finance en/of Basic-Mediation voor je kan betekenen? Vraag dan vandaag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.

Ik wil graag een adviesgesprek

3 + 8 =