Scheiden en Hypotheek

Scheiden en hypotheek

Als je gaat scheiden, dan wil je eerst weten wat er dan gebeurt met je huis en je hypotheek. Jullie hebben het huis samen gekocht en hebben dus ook samen een hypotheek.

Bij je scheiding moet de hypotheek en de waarde van het huis worden verdeeld. Dit kan je een onrustig gevoel geven, want kun je nog in je huis blijven of moet je op zoek naar een nieuwe woning? Als je naar je bank gaat zal deze als eerste aangeven dat je een overzicht van je nieuwe financiële situatie moet hebben. Je alimentatie (die je moet gaan betalen óf die je gaat krijgen) is hierin een belangrijk onderdeel.

De Basic-Finance specialist kan je helpen te berekenen waar je straks aan toe bent en wat je onder aan de streep netto kunt besteden.

Scheiden en je hypotheek. Hoe is dit geregeld?

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd en heb je en een eigen koophuis? Dan zijn jij en je (ex)partner allebei voor 50% eigenaar van het huis. Ook de hypotheek heb je samen. Wanneer jullie gaan scheiden, worden de waarde van het huis en de hypotheek tussen jullie beiden verdeeld. Wanneer je in het huis wilt blijven wonen, zul je van je (ex)partner de helft van het huis moeten kopen. Dit betekent vaak dat je dan een nieuwe hypotheek moet afsluiten, die noemt men in de financiële wereld het ‘oversluiten van een hypotheek’.

Scheiden en je hypotheek oversluiten
Je gaat scheiden en hebt de mogelijkheid om je hypotheek over te sluiten. Dit wordt door veel mensen gedaan. Het betekent dat je dan je huidige hypotheek stopt en je een nieuwe hypotheek afsluiten. Dit kan een meer voordelige hypotheek zijn wanneer de hypotheekrente lager is dan wat je nu betaald. Let op: er zijn wel kosten verbonden aan het afsluiten van zo’n nieuwe hypotheek.

Je betaald voor twee zaken:

Je betaald de kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek

Je betaald een boeterente. Wanneer je van geldverstrekker verandert, krijg je extra kosten voor advies, taxatie en de notaris.

Er komt dus aardig wat kijken bij het oversluiten van een hypotheek. Onze Basic-Finance experts kunnen je hierbij ondersteunen, waarbij we maar één doel hebben: een oplossing voor jullie vinden die voor jullie allebei het méést gunstig is.

Financieel advies en ondersteuning bij scheiding

Vanuit Basic bieden we je die hulp die je bij een scheiding nodig hebt. Mediation, financieel advies en juridisch advies kan hier een onderdeel van zijn.

Bij een gratis adviesgesprek bespreken we je huidige situatie en komen samen met een plan van aanpak voor een zo rustig mogelijke scheidingsprocedure.

Waarom zou je voor Basic kiezen in de ondersteuning van je scheiding?

  • Mogelijkheid om gebruik te maken van Mediation, Financieel advies, juridische ondersteuning, alimentatie incasso en nazorg
  • Je kunt ervan uitgaan dat de rechtbank én bank jullie afspraken direct goedkeuren
  • Locaties door heel Nederland, bij jou thuis of op een andere locatie.
  • Eén aanspreekpunt, zodat je zaak goed in de gaten wordt gehouden
  • Een helder tarief, waarbij je kunt kiezen tussen Basic, Better, Best
  • Gratis kennismakingsgesprek

Contact met Basic-Finance

Je kunt ons bellen op 0800-BELBASIC (0800 23522742) of mail ons via het contactformulier om een gratis adviesgesprek te boeken met een van onze ervaren Basic-Finance experts.

Vul gewoon de data en tijden in waarop we het beste contact met je kunnen opnemen.

Je kunt dan in alle rust je vragen stellen om tot de beste keuze te komen.

Ik wil graag een adviesgesprek

2 + 9 =