Essentiële items voor een festival

Essentiële items voor een festival

Een festival bezoeken is altijd een geweldige ervaring. Of je nu gaat voor de muziek, de sfeer of gewoon een leuke tijd met vrienden, er zijn een aantal essentiële items die je zeker moet meenemen om ervoor te zorgen dat je festivalervaring soepel en plezierig verloopt.

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om praktische zaken als kaartjes, ID en geld mee te nemen. Controleer van tevoren of je toegangsbewijs geldig is en neem wat contant geld mee, want pintransacties zijn niet overal mogelijk. Ook al denk je misschien dat iedereen je kent, vergeet je ID niet! De beveiliging wil nu eenmaal graag weten dat je 18+ bent.

Vervolgens is het verstandig om van tevoren te controleren wat je wel en niet mag meenemen naar het festivalterrein. De meeste festivals hebben een lijst met verboden voorwerpen om de veiligheid te waarborgen. Denk hierbij aan glaswerk, drugs, grote tassen, etc. Als je twijfelt, kun je het beste even navragen wat is toegestaan.

Comfortabele kleding en schoeisel

Een festival duurt vaak een hele dag en je zult veel rondlopen, dus draag comfortabele kleding en schoeisel. Lichte kleding van natuurlijke materialen is ideaal bij warm weer. Draag stevige schoenen met goede steun waar je lang op kunt staan en lopen. Flip-flops zijn bijvoorbeeld geen goed idee op een modderig festivalterrein!

Denk er ook aan dat de avonden koud kunnen zijn. Neem dus een vest, jas of poncho mee voor als het afkoelt. Let op de weersverwachting en neem regenkleding mee als er buien worden voorspeld. Niets is zo vervelend als de hele dag in de regen rondlopen.

Kies kleding waar je je prettig in voelt en die tegen een stootje kan. Je zult veel mensen om je heen hebben, dus ga voor functioneel in plaats van modieus. Draag geen sieraden of andere kostbaarheden die makkelijk kwijt kunnen raken in de drukte.

Zonnebescherming

Zon, zon en nog eens zon…daar heb je op de meeste festivals veel van! Bescherm je huid dus goed tegen de zonnestralen om verbranding te voorkomen.

Smeer je regelmatig in met zonnebrandcrème met een hoge factor. Neem ook aftersun mee voor als je toch verbrandt. Draag een zonnebril en pet om je gezicht te beschermen.

Blijf uit de middagzon tussen 12 en 15 uur. Ga bijvoorbeeld even zitten onder een boom of zoek de schaduw op bij de podia. Drink voldoende water om uitdroging tegen te gaan. Een festival met zonneschade is een stuk minder leuk!

Let op: sommige festivals verbieden zonnebrandcrèmes in spuitbussen vanwege de brandbaarheid. Controleer van tevoren de regels of neem crème in tube of pompjes mee.

Eten en drinken

Festivaleten is vaak duur en niet erg gezond. Neem daarom je eigen eten en drinken mee om geld te besparen en je energieniveau op peil te houden.

Handig zijn bijvoorbeeld: broodjes, fruit, noten, energybars en crackers. Kies voor voedzame snacks die je makkelijk mee kunt nemen in een rugzak.

Voor drank is het verstandig om een grote waterfles mee te nemen die je kunt bijvullen. Hydratatie is belangrijk! Neem eventueel ook een thermoskan met thee of koffie mee.

Let wel op dat veel festivals eigen eten en drinken verbieden om hun eigen verkoop te stimuleren. Controleer dus altijd van tevoren wat is toegestaan.

Slaapbenodigdheden

Als het festival meerdere dagen duurt, kun je er soms ook overnachten in een tent. Zorg dan dat je goed voorbereid bent om comfortabel te slapen.

Neem een degelijke tent mee die tegen een stevige wind kan. Een luchtbed, slaapzak en kussen zijn ook geen overbodige luxe voor een goede nachtrust. Oordoppen kunnen handig zijn tegen geluidsoverlast.

Denk ook aan handdoeken, toiletartikelen en een lamp om je tent mee te verlichten. Controleer voor vertrek of je niets vergeet, want winkels zijn schaars op een festivalterrein.

Let op het weerbericht en neem extra dekens mee als het koud lijkt te worden. Een natte slaapzak kan je hele festival verpesten!

Portemonnee en belangrijke papieren

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je portemonnee met pasjes, ID en geld zoekraakt. Draag geen losse spullen in je zakken maar bewaar alles in een heuptasje of kleine rugzak die je dicht bij je kunt houden.

Laat grote geldbedragen en andere waardevolle spullen sowieso thuis. Neem alleen het noodzakelijke mee naar het festivalterrein.

Maak kopieën van belangrijke papieren als je paspoort en bewaar die apart van de originele documenten. Noteer ook eventuele alarmnummers en belangrijke telefoonnummers op een papiertje dat je bij je draagt.

Heb je een mobiel mee? Zet deze dan uit of op vliegtuigstand en bewaar hem goed. Zo voorkom je dat je telefoon leeg raakt of wordt gestolen.

EHBO-benodigdheden

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan er natuurlijk altijd iets gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan blaren door nieuwe schoenen, een insectenbeet of te veel zon. Het is daarom handig om een kleine EHBO-kit mee te nemen.

Wat zeker van pas komt zijn: pleisters, ontsmettende handgel, pijnstillers, verkoelende gel en een bloedstelpend middel. Voeg eventueel ook reisziektabletten toe als je last hebt van wagenziekte.

Bewaar medicijnen die je gebruikt koel en uit de zon. Controleer van tevoren de houdbaarheid en werking. Zo ben je voorbereid op ongemakken en kleine ongelukjes.

Categorie Item Reden Extra info
Toegang Ticket, ID, geld Nodig om het terrein op te komen Controleer geldigheid vooraf
Kleding Comfortabele kleding en schoenen Je loopt veel, dus draag iets waar je gemakkelijk in beweegt Regenkleding kan handig zijn
Bescherming Zonnebrandcrème, petje, zonnebril Bescherm je tegen verbranding door de zon Smeer je regelmatig in!
Eten en drinken Eigen eten, drinkfles, thermoskan Festivaleten is duur, neem eigen voorraad mee Let op wat is toegestaan qua eigen eten en drinken
Slapen Tent, luchtbed, slaapzak Als je blijft slapen heb je deze spullen nodig Controleer het weerbericht en neem extra dekens mee als het koud wordt
Papieren Kopieën, belangrijke telefoonnummers Bewaar je papieren goed zodat je ze niet kwijtraakt Noteer alarmnummers voor noodsituaties
EHBO Pleisters, ontsmettende gel, pijnstillers, etc. Kleine ongelukjes of ongemakken kunnen altijd gebeuren Bewaar medicijnen koel en controleer de houdbaarheid

Veelgestelde vragen

Mag ik mijn eigen eten en drinken meenemen?

Dit verschilt per festival. Controleer van tevoren goed de huisregels. Vaak mag je een (bijna) lege fles meenemen die je kunt bijvullen. Neem geen glaswerk of grote hoeveelheden drinken mee.

Kan ik tenten huren op het festivalterrein?

Sommige festivals bieden de mogelijkheid om tenten te huren, maar dit is meestal beperkt beschikbaar en snel uitverkocht. Neem liever je eigen tent mee voor de zekerheid.

Moet ik mijn telefoon helemaal uitzetten?

Dit is niet per se nodig. Zet hem op vliegtuigstand, bewaar de telefoon goed en laad hem regelmatig op. Zo ben je bereikbaar en kun je foto’s maken, maar voorkom je onnodig batterijverbruik.

Hoe kom ik veilig thuis na afloop?

Raak niet te veel onder invloed van alcohol en drugs om veilig thuis te komen. Regel van tevoren vervoer, bijvoorbeeld met de trein, bus, taxi of via een aangewezen BOB. Deel je locatie met vrienden.

Conclusie

Een festival is altijd een feest, maar vergt wel de nodige voorbereiding. Met deze tips en essentiële items ben je klaar voor alle mogelijke situaties. Zorg dat je comfortabel bent, je veiligheid niet uit het oog verliest en vooral heel veel plezier hebt.

Geniet van de optredens, de gezellige sfeer en de tijd met vrienden. Maak herinneringen voor het leven! Als je goed bent voorbereid, wordt je festivalervaring er alleen maar beter op.