Echtscheiding en fiscaal partnerschap

fiscaal partnerschap

Wat is fiscaal partnerschap?

Als je elkaars fiscale partner bent, kun je in de inkomstenbelasting een aantal aftrekposten samen verdelen. Het doel hiervan is om de belastingheffing zo gunstig mogelijk te verdelen als er een verschil in inkomen is, waarbij de één in een hogere belastingschaal valt dan de ander.

Het gaat om de volgende aftrekposten:
  • Hypotheekrente
  • Persoonsgebonden aftrek (Voorbeeld is alimentatie of studiekosten)
  • De vermogensgrondslag in box 3 (Sparen en/of beleggen)
Je kunt andere zaken, zoals bijv. je arbeidsinkomen niet verdelen met elkaar om in een lager belastingtarief te komen. Je bent automatisch elkaars fiscale partner als je getrouwd bent. Of je nu wel of geen huwelijkse voorwaarden hebt laten opstellen.
Echtscheiding en fiscale partnerschap; vermogensgrondslag

Hoe zit dat dan met echtscheiding?

Als je bijv. in juli gaat scheiden, zijn jullie niet meer elkaars fiscale partner. Dat betekent dan dus de genoemde aftrekposten ook niet meer kunnen worden verdeeld. Ieder moet dan over dat jaar een eigen aangifte doen. Zeker met hypotheekrente kan dat best lastig zijn. Want wat is er afgesproken m.b.t. de woning en de hypotheek? Van wie is welk deel van de aftrek van de hypotheekrente? Wie is eigenaar van de woning of is deze verkocht?
arbeidsconflict; mediation arbeidsconflict; ontslag
  Een aangifte kan op die manier een knap ingewikkelde invuloefening worden. De oplossing hiervoor is dat jullie bij de aangifte een vraag kunnen aanvinken, dat jullie in het jaar van de scheiding behandeld willen worden als fiscale partners. Jullie kunnen dan nog één keer een gezamenlijke aangifte doen. Hoe jullie dan met de verdeling om willen gaan, spreken jullie dan zelf af of wellicht staat dat al benoemd in het echtscheidingsconvenant.

Transparante begeleiding?

Wil je goede en transparante begeleiding? Bel dan nu gratis naar 0800 – 235 22742, of neem contact op via het contactformulier.
arbeidsconflict; mediation arbeidsconflict; ontslag

14 + 3 =