De verschillen tussen cryptocurrency en aandelen als risicovolle investering

De verschillen tussen cryptocurrency en aandelen als risicovolle investering

Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum zijn de laatste jaren erg populair geworden als investering. Ook aandelen worden vaak gezien als een risicovolle, maar potentiële lucratieve investering. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee soorten beleggingen?

In dit artikel bekijken we de voornaamste verschillen tussen cryptocurrencies en aandelen op het gebied van volatiliteit, regulatie, marktwerking en meer. Zo kan je een betere afweging maken welke van de twee het beste bij jouw investeringsstrategie past.

Lees verder voor een uitgebreide vergelijking van deze twee populaire, maar riskante investeringsvormen. We zoomen in op de voor- en nadelen van zowel crypto’s als aandelen om je investeringsbeslissing te vergemakkelijken.

Belangrijkste verschillen

Volatiliteit

Een cruciaal verschil tussen cryptocurrencies en aandelen is volatiliteit. Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum staan bekend om hun extreme koersschommelingen. Het is niet ongewoon dat de waarde in korte tijd met tientallen procenten stijgt of daalt. De volatiliteit is een stuk hoger dan bij de meeste aandelen.

Aandelen zijn over het algemeen een stuk stabieler. Grote schommelingen komen wel voor, vooral bij kleinere bedrijven. Maar meestal zullen de koersen minder snel en extreem bewegen dan cryptocurrency koersen.

Regulatie

Een andere belangrijke factor is regulatie. Cryptomarkten zijn nog relatief ongereguleerd. Er zijn geen centrale autoriteiten zoals overheden of centrale banken die toezicht houden.

Aandelenmarkten worden daarentegen strikt gereguleerd. Bedrijven moeten aan allerlei verplichtingen voldoen rondom transparantie en rapportages. Ook zijn er organen zoals de Autoriteit Financiële Markten die toezicht houden.

Onderliggende waarde

Cryptocurrencies hebben geen intrinsieke of onderliggende waarde. De waarde is puur gebaseerd op vraag en aanbod. Bij aandelen koop je daarentegen een stukje eigenaarschap in een bedrijf met activa en cashflows.

Hierdoor zijn aandelen over het algemeen minder risicovol. Cryptocurrencies kunnen theoretisch zelfs naar nul gaan, terwijl aandelen een minimale waarde vertegenwoordigen.

Marktwerking

De marktwerking van crypto’s en aandelen verschilt ook sterk. De cryptomarkt is veel meer gedreven door speculatie en hype. Ook zijn cryptoprijzen vaak sterk gecorreleerd: als de Bitcoin daalt zullen altcoins over het algemeen ook dalen.

Bij aandelen hangt de koers veel directer samen met de financiële prestaties en vooruitzichten van het bedrijf. Natuurlijk speelt sentiment ook een rol, maar over het algemeen zijn aandelenmarkten minder speculatief.

Handel

Handel in crypto’s en aandelen verloopt ook anders. Cryptocurrencies kunnen 24/7 verhandeld worden op crypto exchanges. Bij aandelen is dit beperkt tot openingsuren van traditionele beurzen.

Ook verschillen de kosten: handelen in crypto’s is over het algemeen goedkoper dan de tarieven bij brokers voor aandelen. Wel zijn cryptoplatforms minder streng gereguleerd op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid.

Onderwerp Cryptocurrency Aandelen Toelichting
Volatiliteit Zeer hoog Relatief laag Cryptocurrency prijzen zijn extreem volatiel met frequente dubbelcijferige dagelijkse schommelingen. Aandelen zijn stabieler.
Regulatie Minimaal Streng gereguleerd De cryptomarkt is grotendeels ongereguleerd, de aandelenmarkt wordt strikt gereguleerd.
Onderliggende waarde Geen intrinsieke waarde Vertegenwoordigt deel van bedrijf De waarde van crypto’s is puur speculatief, aandelen vertegenwoordigen eigenaarschap in een bedrijf.
Marktwerking Sterk speculatief Gedreven door bedrijfsprestaties De cryptomarkt is volledig speculatief, aandelenkoersen volgen de prestaties van bedrijven.
Handel 24/7 Beperkt tot beurstijden Crypto’s kunnen continu verhandeld worden, aandelenhandel is beperkt tot openingstijden.

Veelgestelde vragen

Welke is het meest risicovol: crypto of aandelen?

Over het algemeen worden cryptocurrencies als risicovoller beschouwd dan aandelen vanwege de extreme volatiliteit en het ontbreken van onderliggende waarde.

Is crypto veilig om in te investeren?

Cryptoinvesteringen zijn zeer speculatief vanwege de volatiliteit. Je kunt je inleg snel kwijtraken. Investeer alleen geld dat je kunt missen en spreid je investeringen.

Hoe verhoudt de marktomvang van crypto’s zich tot aandelen?

De omvang van de wereldwijde aandelenmarkt is momenteel ongeveer 80 keer zo groot als de cryptomarkt. In 2021 bedroeg de totale marktwaarde van alle crypto’s ongeveer $2 biljoen, tegenover $95 biljoen voor alle beursgenoteerde aandelen.

Zijn crypto’s een bubbel?

Critici waarschuwen vaak dat de cryptomarkt een speculatieve zeepbel is zonder onderliggende waarde. Voorstanders menen dat crypto valuta is en wijzen op de innovatieve blockchain technologie.

Waar kan ik het beste in crypto’s handelen?

Grote, vertrouwde crypto exchanges zoals Coinbase en Binance zijn geschikt voor beginnende cryptobeleggers. Kies een platform dat voldoet aan de geldende regelgeving.

Zijn crypto’s legaal?

In de meeste westerse landen, waaronder Nederland, is het bezitten en handelen in crypto’s legaal. Let wel op eventuele belastingplicht voor je cryptowinsten.

Kan ik crypto’s als belegging gebruiken voor mijn pensioen?

Vanwege het extreem speculatieve karakter wordt afgeraden om crypto’s op te nemen in je pensioenportefeuille. Kies voor minder risicovolle investeringen voor de lange termijn.

Hoe rapporteer ik crypto winst of verlies op mijn belastingaangifte?

In Nederland valt handel in crypto’s onder de inkomstenbelasting in box 3. Je moet alle behaalde winsten of verliezen dus aangeven bij de aangifte inkomstenbelasting.

Conclusie

Hoewel zowel crypto’s als aandelen risicovolle investeringen zijn, verschillen ze sterk qua volatiliteit, regulering, onderliggende waarde en meer. Over het algemeen worden cryptocurrencies als meer speculatief beschouwd.

Wees je dus goed bewust van deze verschillen voordat je investeert. Spreid je investeringen, doe grondig onderzoek en investeer alleen geld dat je kunt missen. Zo kun je met zowel crypto’s als aandelen verantwoorde risico’s nemen.