Auteursrecht is een belangrijk onderwerp voor bloggers. Alles wat je schrijft en publiceert op je blog valt namelijk automatisch onder het auteursrecht. Het is daarom goed om te weten wat dit inhoudt en waar je rekening mee moet houden.
In dit artikel leggen we uit wat auteursrecht precies is, welke rechten je als blogger hebt en wat de regels zijn rondom het gebruik van andermans werk op je blog. Ook geven we tips over hoe je het beste met auteursrecht kunt omgaan als blogger.
Lees snel verder voor alle informatie die je nodig hebt over auteursrecht voor bloggers!
Wat is auteursrecht precies?
Auteursrecht, ook wel copyright genoemd, is een automatisch recht dat ontstaat op het moment dat je iets creëert dat origineel is. Voorbeelden zijn teksten, foto’s, illustraties, films en muziek. Als blogger heb je dus auteursrecht op alles wat je zelf schrijft en de foto’s die je zelf maakt.
Dit auteursrecht houdt in dat alleen jij als maker het recht hebt om je werk openbaar te maken en te vermenigvuldigen. Anderen mogen dit alleen met jouw toestemming doen. Ook heb je het recht om je naam te verbinden aan je werk en je hebt recht op een vergoeding als iemand anders je werk gebruikt.
Het auteursrecht ontstaat automatisch, je hoeft je creaties dus niet ergens te registreren. Het recht blijft jouw hele leven gelden en 70 jaar na je overlijden. Daarna vervalt het auteursrecht en mag iedereen jouw werk gebruiken.
Welke rechten heb je als blogger?
Als blogger heb je dus auteursrecht op alles wat je zelf schrijft en de foto’s die je zelf maakt. Dit betekent dat jij als enige:
- Je artikelen en foto’s mag publiceren op je blog
- Je artikelen en foto’s mag bewerken
- Anderen toestemming mag geven om je artikelen en foto’s te gebruiken
- Anderen mag verbieden om zonder toestemming je artikelen en foto’s te gebruiken
- Je naam mag verbinden aan je artikelen en foto’s (met een copyright notice)
- Een vergoeding mag vragen als iemand anders je werk gebruikt
Kortom, jij bepaalt wat er met jouw creaties gebeurt. Maar let op: dit geldt alleen voor jouw eigen, originele werk. Op werk van anderen heb jij natuurlijk geen recht.
Wanneer mag je andermans werk gebruiken?
Als blogger zul je vaak tekst, foto’s of andere content van anderen willen gebruiken op je blog. Bijvoorbeeld een nieuwsfoto, quote van een expert of foto van Pinterest. Maar wanneer mag dit zonder toestemming en wanneer niet?
In principe mag je niets van anderen zomaar overnemen. Tenzij er sprake is van een uitzondering in de wet, zoals:
- Citeren – Je mag kleine stukjes tekst van iemand anders citeren, mits je de bron vermeldt.
- Parodie – Je mag bestaand werk parodiëren of satiriseren.
- Incidenteel gebruik – Bijvoorbeeld een foto als ondersteuning bij een artikel.
Voor al het andere geldt: toestemming vragen! Neem bij twijfel dus even contact op met de maker.
Tips voor auteursrecht als blogger
Wat kun je als blogger doen om goed met auteursrecht om te gaan? We geven hieronder 5 handige tips.
1. Vermeld altijd je bronnen
Als je werk van anderen gebruikt, vermeld dan duidelijk de bron met naam van de maker erbij. Ook als dit wettelijk niet verplicht is. Hiermee voorkom je onnodige discussies.
2. Citeer alleen kleine stukjes
Bij het citeren van andere teksten geldt: houd het kort. Citeer maximaal enkele zinnen of één alinea en vermeld de bron.
3. Vraag toestemming
Wil je meer dan een klein stukje overnemen? Neem dan contact op met de maker en vraag om toestemming. De meeste makers werken graag mee.
4. Gebruik alleen copyrightvrije afbeeldingen
Zoek je afbeeldingen voor op je blog? Gebruik dan alleen 100% copyrightvrije foto’s, bijvoorbeeld van Pexels of Unsplash. Of neem zelf foto’s.
5. Vermijd plagiaat
Kopieer nooit zomaar grote stukken tekst van anderen. Dit wordt gezien als plagiaat. Blog in je eigen woorden en citeer hooguit kleine stukjes.
Onderwerp | Uitleg |
---|---|
Wat is auteursrecht? | Een automatisch recht dat ontstaat bij het creëren van origineel werk zoals teksten, foto’s en illustraties. |
Rechten als blogger | Alleen jij mag je eigen blogcontent publiceren, bewerken, toestemming geven voor gebruik, je naam erbij vermelden, etc. |
Gebruik van andermans werk | Mag alleen met toestemming, tenzij er een uitzondering zoals citeren of parodie van toepassing is. |
Tips voor bloggers | Bronnen vermelden, kort citeren, toestemming vragen, copyrightvrije afbeeldingen gebruiken, plagiaat vermijden. |
Registratie | Niet nodig, auteursrecht ontstaat automatisch. |
Foto’s van Google | Mag niet zonder toestemming, tenzij expliciet copyrightvrij. |
YouTube video’s | Alleen met toestemming of embedden met code. |
Tweets | Mogen geembed worden met vermelding van bron. |
Veelgestelde vragen
Moet ik mijn blogartikelen registreren?
Nee, dat hoeft niet. Het auteursrecht ontstaat automatisch. Een copyright notice met je naam onderaan artikelen kan wel handig zijn.
Mag ik foto’s van Google gebruiken?
Nee, foto’s die je via Google vindt zijn meestal niet vrij van rechten. Gebruik alleen foto’s waar expliciet bij staat dat ze copyrightvrij zijn.
Wanneer mag ik een YouTube-video insluiten?
Alleen met toestemming van de uploader. Meestal kun je dit gemakkelijk regelen door de video te embedden met de embed-code.
Mag ik tweets van anderen embedden?
Ja, dat mag in principe wel zolang je maar duidelijk vermeldt dat het om een tweet van iemand anders gaat en je deze insluit met de embed-code.
Moet ik toestemming vragen voor het citeren?
Nee, voor normale citaten hoef je geen toestemming te vragen, zolang je maar de bron vermeldt. Houd quotes wel kort.
Hoe zit het met auteursrecht op recepten?
Recepten vallen niet onder het auteursrecht. Je mag recepten van anderen dus vrij gebruiken op je foodblog.
Conclusie
Auteursrecht is best een ingewikkeld onderwerp, maar met de tips in dit artikel weet je als blogger hopelijk genoeg om bewust om te gaan met andermans werk. De belangrijkste regels op een rijtje:
- Al jouw eigen blogcontent valt onder het auteursrecht
- Je mag kleine stukjes tekst van anderen citeren mits je de bron vermeldt
- Voor al het andere gebruik van andermans werk is toestemming nodig
- Wees terughoudend met het kopiëren van tekst en plaatjes
- Vermeld altijd correcte bronnen
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met een expert of organisatie zoals Buma/Stemra. Zij kunnen je precies vertellen wat er wel en niet mag. Veel blogplezier!